Over deze website

Deze site is onderdeel van het project "Vele Handen maken licht werk: open archieven door crowdsourcing" dat op initiatief van het Stadsarchief Amsterdam is gestart in 2010 en drie jaar zal duren. Doel van dit project is de ontwikkeling van een platform waar alle Nederlandse archieven hun scans kunnen aanbieden om te laten indexeren en waar alle gebruikers van archieven hun steentje kunnen bijdragen aan het toegankelijk maken in ruil voor het plezier, de contacten, de informatie, de eer, scantegoed en wat we nog meer kunnen bedenken.

Pilot: Militieregisters (afgerond in januari 2013)

Als eerste pilot die aan de vrijwilligers is aangeboden, was gekozen voor het indexeren van de Militieregisters. Deze pilot is inmiddels afgerond. In deze registers staan vanaf ongeveer 1811 tot 1940 de gegevens van alle Nederlandse jongens genoteerd die werden opgeroepen voor de loting voor militaire dienst. Daardoor kan bijna iedere Nederlander zijn voorvaders hierin terugvinden. De registers zijn in heel Nederland aangelegd en worden in bijna alle archieven bewaard. Na een uitgebreide wervingscampagne bleken 16 Nederlandse archiefinstellingen bereid mee te doen met het project.

Crowdsourcing: VeleHanden

Het indexeren van de militieregisters gebeurt op VeleHanden.nl. Ingevoerd worden de namen, geboortedata en geboorteplaatsen van de opgeroepen jongens. De gegevens worden dubbel ingevoerd en daarna gecontroleerd door de vrijwilligers. Zijn de gegevens goedgekeurd dan gaan ze over naar Militieregisters.nl. Hier kan gezocht worden in het zoeksysteem en vervolgens kunnen de scans ook worden gekocht. De vrijwilligers die helpen met het indexeren verdienen punten die ze kunnen inwisselen voor een tegoed waarmee ze scans op Militieregisters.nl kunnen kopen.

Militieregisters en VeleHanden in de pers

Publicaties door Stadsarchief Amsterdam:

Presentaties door Stadsarchief Amsterdam:

Publicaties door derden:

x bron
id:
bestandsnaam:
archief:
direct betalen met tegoed